How to grow oregano in pots

Πώς να καλλιεργήσετε ρίγανη σε γλάστρες

μάθετε πώς να μεγαλώνετε Φύτευση ρίγανης σε γλάστρα Απολαύστε τους φρέσκους αρωματικούς βλαστούς στα ιταλικά και ελληνικά πιάτα σας!

ενώ είσαι καλλιεργούν βότανα σε γλάστρες, Δεν μπορείτε να χάσετε φυτό ρίγανηςΌ,τι κι αν ετοιμάσεις Το άρωμα της φρέσκιας ρίγανης με μια ελαφριά πικάντικη γεύση. Μυρωδάτα και γήινα αρώματα θα ενισχύσουν τη γεύση.

Βοτανική ονομασία: ρίγανη

Ζώνες USDA: 5-11

pH εδάφους: Ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο


Πότε να φυτέψετε ρίγανη

σε δροσερό καιρό Φυτέψτε ρίγανη οποιαδήποτε στιγμή μετά το χειμώνα. Όταν ο καιρός είναι ζεστός την άνοιξη και όλο το φθινόπωρο, ωστόσο, εάν ζείτε σε ένα ζεστό κλίμα χωρίς παγετό. Φυτέψτε τα το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Η ιδανική θερμοκρασία για τη σπορά των σπόρων είναι 60-75 F (15-24 C).


Πώς να καλλιεργήσετε ρίγανη σε γλάστρα

όπως και με τα περισσότερα βότανα Η ρίγανη φύεται σε γλάστρες. Πολύ εύκολο! Η ρίγανη είναι απαραίτητη αν θέλετε να μαγειρέψετε μεσογειακό φαγητό. Εάν έχετε ένα παράθυρο που παίρνει άφθονο ηλιακό φως Μπορείτε να τα φυτέψετε στη σκιά.

ρίγανη

τζίντζερ ρίγανη Η ρίγανη είναι το πιο κοινό είδος και ακούει ονόματα όπως αληθινή ρίγανη ή άγρια ​​μαντζουράνα. να έχει μια ήπια γεύση αλλά δυναμώνει Υπάρχουν μερικά ακόμη είδη φυτών ρίγανης που αναφέρονται παρακάτω:

Γλυκό Marshmallow: Η ρίγανη ανήκει στο γένος Ρίγανη. Η γεύση είναι παρόμοια με τη ρίγανη αλλά λιγότερο πικάντικη, πιο γλυκιά και πιο ήπια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο εναλλακτικά.

Ελληνική ρίγανη (Origanum vulgare var. hirtum): Μερικές φορές ονομάζεται αληθινή ρίγανη. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό μέρος πολλών τυπικών ελληνικών και ιταλικών πιάτων. λόγω της πικάντικης και γήινης γεύσης του Δεν απλώνεται τόσο έντονα όσο η κοινή ρίγανη. και χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σάλτσες ντομάτας, πίτσα και συνταγές με κρέας και ψάρι.

Ιταλική ρίγανη (Origanum x majoricum): Ένα υβρίδιο κοινής ρίγανης και γλυκιάς μαντζουράνας παράγει ιταλική ρίγανη. Γιατί είναι υβριδική ράτσα Η γεύση είναι πιο αδύναμη. Η «ελληνική ρίγανη» μοιάζει σε γεύση με την ελληνική ρίγανη και τη μαντζουράνα.

Συριακή ρίγανη (Origanum maru): αντί να εξαπλωθεί στα συριακά όργανα ή Λιβανέζικη ρίγανη Αυξάνεται από 3 έως 4 πόδια, αλλά μπορείτε επίσης να το μεγαλώσετε σε δοχείο. Έχει έντονη γεύση και χρησιμοποιείται συχνά στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής.Το Za’atar, για παράδειγμα, είναι ένα καρύκευμα της Μέσης Ανατολής που παρασκευάζεται από συνδυασμό συριακής ρίγανης, βασιλικού, αλεσμένου σουμάκ και σουσάμι.

Χρυσή ρίγανη: Αν ψάχνετε για καλλωπιστικές ποικιλίες ρίγανης. αυτή είναι η επιλογή Αυτό το υφέρπον βότανο μεγαλώνει το φύλλωμα σε όμορφες χρυσές αποχρώσεις. Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε σε φαρδιά δοχεία και κρεμαστά καλάθια. Στη γεύση είναι πιο αδύναμη από την ελληνική ρίγανη.

Μεξικάνικη ρίγανη (Libbia graveolens): Η μεξικάνικη ρίγανη είναι ένα δίοικο φυτό, που ανήκει στην «οικογένεια Verbena», ενώ η κοινή ρίγανη ανήκει στην «οικογένεια Verbena». Η «οικογένεια μέντας» έχει έντονη γεύση και άρωμα. και χρησιμοποιείται συχνά σε πικάντικα μεξικάνικα πιάτα.

Ταιριάζουν καλύτερα σε θερμά έως πολύ ψυχρά κλίματα (ζώνες USDA 9-12).Οι μεταβαλλόμενες ανάγκες τους είναι επίσης διαφορετικές. Αντέχει πολύ στον ήλιο και τη ζέστη.


Πώς να πολλαπλασιάσετε τη ρίγανη

Μάθετε πώς να καλλιεργείτε ρίγανη σε δοχεία για να απολαύσετε φρέσκα αρωματικά κλωναράκια στα ιταλικά και ελληνικά πιάτα σας!

Οι τρεις μέθοδοι πολλαπλασιασμού της ρίγανης είναι με σπόρο, εμβολιασμό ή μοσχεύματα:

ρίγανη σπόρος Μικροί, απλώστε τους σπόρους σε γλάστρες και καλύψτε τους με ένα λεπτό στρώμα χώματος. Για να βλαστήσουν οι σπόροι, μπορείτε δεύτερος ο φυτό ρίγανης Φυτεύονται σε ατομικές γλάστρες την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η ρίγανη φυτρώνει από Τομή επίσης προαιρετικό Κόψτε από ένα βλαστάρι ισχυρής ρίγανης μήκους 3 έως 5 ιντσών. Είναι ένας εύκολος τρόπος! Πριν από τη φύτευση, αφαιρέστε τα φύλλα από το κάτω μισό και βυθίστε τις άκρες των κομματιών σε ορμόνη ριζοβολίας.

Ρεκόρ: Αν φυτεύετε ρίγανη για πρώτη φορά και δεν έχετε φυτέψει ακόμα πολλή ρίγανη. Η συμβουλή μας είναι να αγοράσετε ένα ή δύο φυτά ρίγανης αντικατάστασης από το φυτώριο. Αυτό σας γλιτώνει από την ταλαιπωρία της σποράς και της αναμονής.

Μετά από αυτό, μπορείτε να πάρετε μοσχεύματα για να τα πολλαπλασιάσετε ή να τα χωρίσετε. Επιπλέον, ένα ακόμη πρόβλημα θα μεγαλώσει ρίγανη από σπόρους Τα φυτά μπορεί να είναι αληθινά ή να έχουν την ίδια ποιότητα και γεύση.


Μέγεθος κατσαρόλας για ρίγανη

ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας ρίγανη Αποφασίσατε να το καλλιεργήσετε σε δοχείο. Η κοινή ρίγανη σπάνια μεγαλώνει πάνω από 12-16 ίντσες σε ύψος. Μπορείτε να την καλλιεργήσετε σε γλάστρα βάθους 8 έως 12 ιντσών με παρόμοια υφή.

Ποικιλίες χαμηλής ανάπτυξης όπως η έρπουσα ρίγανη και η χρυσή ρίγανη. Μπορεί να φυτευτεί σε ρηχές αλλά φαρδιές γλάστρες βάθους 6-8 ίντσες Φυτέψτε ψηλότερες ποικιλίες όπως λιβανέζικη και μεξικάνικη ρίγανη σε γλάστρες τουλάχιστον 12 ιντσών.


Πώς μοιάζει μια ρίγανη;

Πώς μοιάζει λοιπόν η ρίγανη; Η ρίγανη έχει μικρά, ελαφρώς ασαφή, γκριζοπράσινα οβάλ φύλλα. Τα φύλλα είναι διατεταγμένα σε ζευγάρια κατά μήκος του τετράγωνου στελέχους. Είναι ένα συμπαγές μοντέλο.

εδώ Τα καλύτερα φυτά συντροφιάς ρίγανης


Απαιτήσεις για την καλλιέργεια φυτών ρίγανης

Αυτό το εύκολο στην καλλιέργεια βότανο δεν απαιτεί πολλά όταν χρειάζεται, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη μερικά πράγματα πριν από την ανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει το προϊόν να αναπτυχθεί. φυτό ρίγανης.

τοποθεσία

Προτιμά τον ήλιο σε κρύα έως εύκρατα κλίματα, μέχρι τη ζώνη USDA 9b. Σε θερμά κλίματα, σκιά το απόγευμα, ειδικά το καλοκαίρι.

γη

χρησιμοποιήστε κοινό χώμα γλάστρας Πρέπει να είναι καλά στραγγισμένο, ελαφρύ και εύθρυπτο. Προσθέστε 1/3 κομπόστ ή κοπριάς στο χώμα της γλάστρας για να διατηρήσετε την οργανική ύλη γόνιμη. Μπορείτε να αναμίξετε το δικό σας χώμα. Βρείτε βοήθεια εδώ.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να βρείτε χώμα για κήπο

νερό

Ποτίστε μέτρια και μόνο όταν η πάνω επιφάνεια του εδάφους είναι στεγνή στην αφή. Μην το αφήσετε να βραχεί σαν μέντα. και αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε τις φρέσκες κορυφές αυτού του αρωματικού βοτάνου για περισσότερη ώρα στο φαγητό σας.Το νερό λειτουργεί επίσης υπέροχα!


Φροντίδα φυτών ρίγανης

κλάδεμα

Για την ανάπτυξη του φυτού χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα όταν είναι νεαρό.Βεβαιωθείτε ότι το φυτό έχει ύψος τουλάχιστον 4 ίντσες.Τσιμπήστε την κορυφή με το πρώτο σετ φύλλων και ακριβώς πάνω από τις άκρες των φύλλων. Αυτό θα κάνει τα φυτά σας να γίνουν πιο χοντρά και πιο πράσινα. Για περισσότερες πληροφορίες για το κλάδεμα της ρίγανης δείτε τον οδηγό μας

λίπασμα

Εάν έχετε ήδη προσθέσει λίπασμα ή κοπριά στο έδαφος. Μπορεί να μην χρειαστεί να ταΐσετε τα φυτά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Εάν δεν κάνετε λίπανση ή λίπανση ή εάν η ρίγανη φαίνεται περιττή, προσθέστε ένα λίπασμα 5-10-5 ή NPK μία ή δύο φορές το μήνα. εύκολα διαθέσιμα 10-10-10 ισορροπημένο υγρό λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη Μπορείτε επίσης να επιλέξετε βιολογικά λιπάσματα, όπως ζωμό ψαριού ή τσάι κομπόστ.

Προειδοποίηση: πάρα πολύ λίπασμα Ειδικά το λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο θα μειώσει τη μυρωδιά και τη γεύση. οπότε να προσέχεις Μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια νόστιμων βοτάνων εδώ!

παράσιτα και ασθένειες

Προσέξτε τη σήψη των ριζών από το υπερβολικό πότισμα. Τα κοινά παράσιτα του κήπου όπως οι αφίδες και τα ακάρεα της αράχνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα. Προσέξτε τα!

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να απαλλαγείτε από τα ακάρεα της αράχνης


συγκομιδή ρίγανης

συγκομιδή ρίγανης

  • Ξεκινήστε τη συγκομιδή των φύλλων της ρίγανης όταν είναι πάνω από 6 ίντσες ύψος.
  • Ακολουθήστε τη μέθοδο “Περικοπή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας”.
  • Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο από τα 2/3 της δόσης του φυτού ταυτόχρονα.
  • Το φύλλωμα χάνει την καλύτερη γεύση του μετά την ανθοφορία. Επομένως, συγκομιδή πριν ανθίσει ή μαδήσει τα άνθη.
  • Τα αποξηραμένα φύλλα μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο. Μάθετε πώς να συντηρείτε τα βότανα εδώ.

Διαβάστε περισσότερα: Δημιουργήστε έναν λαχανόκηπο με δοχεία για να διακοσμήσετε το σπίτι.

Σχολιάστε